Aort Anevrizması Nedir?
Aort anevrizması, vücuda oksijen açısından zengin kan taşıyan ana atardamar olan aort duvarında meydana gelen genişleme durumudur. Normal kan basıncına dayanabilecek kalın duvarları olan aort duvarı, genetik veya sonradan gelişen faktörler nedeniyle zayıflayabilir ve genişler. Bunun sonucu aort damarı kan basıncı artması ve değişik faktörlerle genişlemeye devam eder.
Aort Anevrizmasının Risk Faktörleri Nelerdir?
Aort anevrizmasına yol açabilecek doğuştan gelen veya sonradan gelişen birçok risk faktörü bulunmaktadır.
Bu faktörler şöyle sıralanabilir;
- Sigara kullanımı: Sigara kullanmak riski arttırmaktadır. Sigara içmek özellikle abdominal aort anevrizma riskinin yaklaşık %75’ini oluşturmaktadır.
- Yüksek yaş: 65 yaş üzerindeki kişilerde anevrizma riski daha fazladır.
- Cinsiyet: Erkeklerde aort anevrizması riskinin kadınlara göre daha yüksek olduğu görülmektedir.
- Ailede hastalık geçmişi: Ailede aort anevrizması hastalığı olan varsa anevrizmanın oluşma riski artar.
- Genetik faktörler: Genetik bozukluklar aort duvarının zayıflamasına neden olarak aort anevrizması oluşumuna yol açabilir.
- Kolesterol: Yüksek kolesterol da bir risk faktörüdür ve damar sertliğine sebep olarak aort damar duvarında zayıflamaya neden olur ve aortun genişlemesine katkıda bulunur.
- Marfan Sendromu ve Benzeri Bağ Dokusu Bozuklukları: Bağ dokusu bozuklukları, arter duvarlarının zayıflamasına neden olur. Böylece aort anevrizması riski artmış olur.
- Koroner arter hastalığı: Yaygın aterosklerozun belirtisidir ve bu hastalarda aort anevrizması gelişme oranı daha yüksektir.
- Tansiyon hastalığı: Yüksek tansiyon anevrizma riskini arttırmaktadır. Arterler üzerinde devamlı yüksek basınç olması aort duvarının zayıflamasına sebep olarak aort anevrizması oluşumuna yol açabilir.
- Obezite: Vücut kitle indeksi normalden çok yüksek olan hastalar için fazla kilo bir risk faktörüdür.
- Travma veya Yaralanma: Aort duvarının hasar almasına sebep olan araba kazası veya düşme gibi travma ve yaralanmalar anevrizma oluşumuna yol açabilir.
- Aort duvarında İltihap Oluşumu: aort anevrizması nedenidir ve bu tür anevrizmalar Mikotik anevrizma olarak adlandırılır.
Aort anevrizmasına hastalarının sigarayı bırakması, doktorunun kontrolünde ilaç kullanımına dikkat etmesi, düzenli olarak doktor tarafından önerilen egzersiz ve spor yapması, alkol alımını sınırlandırması, kalp sağlığına uygun beslenmesi ve ideal kiloya sahip olması önemlidir.
Yukarıda belirtilen aort anevrizması risk faktörlerini taşıyan hastaların Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanına başvurarak gerekli kontrolleri yaptırması son derece önemlidir. Aort anevrizması tedavi edilmediği durumda hayati sonuçlara yol açabilmektedir.