ahmetyavuzbalci

Çalışan Kalpte Bypass Ameliyatı,

hastanın kalbi çalışırken ve kalp akciğer makinasına bağlanmadan gerçekleştirilen bypass ameliyatlarını ifade eder. Bu sayede kalbin çalışma fonksiyonları korunur ve kalbin durdurulmasından kalp akciğer makinasına bağlanması ve kalp akciğer makinasıyla diğer organlara kan akışının sağlanması süreçlerinde ortaya çıkabilecek komplikasyonların önüne geçilmesi sağlanır. Yapılan test, analiz ve değerlendirmelerin ardından uygunluk durumu varsa uzman hekim tarafından kalp çalışırken yapılacak olan bypass ameliyatına karar verilmektedir. Vücudun başka bir bölgesinden alınan damar kalp damarına köprü edilerek ameliyat gerçekleştirilir ve bu sırada kalp çalışmasına devam eder. Kalp akciğer makinasına bağlanmayan hastada ameliyat sonrası diğer organlarda oluşabilecek bazı komplikasyon riskleri de azaltılmış olur.

Koltuk Altından Kalp Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Koltuk altından kalp ameliyatları, minimal invaziv cerrahi olarak adlandırılan küçük kesilerle gerçekleştirilir. Bu küçük kesilerin yeri hastalığa göre değişebilmektedir. Örneğin, kalp kapakları için sağ koltuk altından mimimal kesilerle kalp ameliyatı yapılırken, koroner bypass ameliyatlarında, damar sayısına göre tek damarsa meme altından küçük 7-8 santimlik kesilerle bypass ameliyatı yapılır. Bazen iki damar olduğunda da sağın tersi sol taraftan yine koltuk altından iki damar bypass ameliyatı yapılabilir. Koltuk altından yapılan kalp ameliyatlarında hiçbir kemik ve kas kesilmez. Kaburgalar arasından kalbe ulaşılır ve gerekli müdahale yapılarak ameliyat sonlandırılır.

Ozaki Prosedürü

Koroner ByPass Ameliyatı Öncesi Dönem ve Sonrası

Doç. Dr. Ahmet Yavuz BALCI

Kalbi besleyen damarlara koroner arter ya da koroner damar denir. Kalbi besleyen 3 koroner damar vardır. Bu koroner damarlardaki tıkanıklıklara ya da daralmalara bağlı olarak koroner arter hastalıkları ortaya çıkabilmektedir. Bu durumlarda kalp yeteri kadar beslenemediği gibi ani gelişen tam tıkanma durumlarında kalp krizlerine neden olabilmektedir. Koroner bypass ameliyatları da bu damarlardaki darlık ve tıkanma durumlarında uygulanan vücudun diğer bölgelerinden alınan damarların kalpteki damarlara köprüleme yapılması ve kan akışının sağlanmasıdır.