Kapalı Bypassta Kaburgalar Kırılarak Mı Ameliyat Yapılır?

Kapalı bypass ameliyatı, minimal invaziv cerrahi yöntemi kullanılarak yapılan ameliyat türüdür. Minimal invaziv, en küçük kesi ile vücuda giriş yapılarak hastalığın meydana geldiği bölgeye ulaşılması ve sorunun giderilmesini sağlayan yöntemdir.

Klasik yöntem olarak bilinen açık bypass ameliyatlarında büyük bir kesi ile göğüs ön kemiği kesilerek kalbe ulaşılır. Genellikle kalp durdurularak ve kan pompası yardımıyla ameliyat yapılır. Açık bypass ameliyat işlemi genellikle 3 ila 6 saat arasında sürmektedir. Açık bypass ameliyatında göğüs kemiği kesildiği için en az 6-8 hafta sırt üstü yatılması gerekmektedir.

Damar hastalıklarının tedavisinde kullanılan kapalı kalp ameliyatı, kaburga kırılmadan küçük kesilerle gerçekleştirilen bir ameliyattır. Kesiler; sol meme altı veya meme üstünden kaburgalar aralanarak yapılır. Kemik kırılması ya da kemik çıkarılması işlemi yapılmaz. 6-8 santimetrelik kesiler açılarak kalbe ulaşılan bu yöntem ile kalp durdurularak bypass ameliyatı gerçekleştirildiği gibi uygun vakalarda kalp durdurulmadan da bypass işlemi yapılmaktadır. Kapalı bypass ameliyatı sonrasında hasta günlük yaşantısına çok hızlı döner.

Kapalı Bypass ameliyatı kimler için uygun değildir?

Hastanın kapalı bypass ameliyatına uygun olup olmadığı kararı, kapalı baypas konusunda tecrübeli ve kapalı ameliyat sayısı fazla Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanının kararı ile alınabilir. Kapalı bypass ameliyatı özellikli bir işlem olduğundan her kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı bu ameliyatı yapamayabilir ya da çok nadir yapmış olabilir. Kapalı bypass olup olunamayacağının kararı ancak çok tecrübeli ve çok sayıda kapalı bypass ameliyatı gerçekleştirmiş bir Kalp cerrahı tarafından verilmelidir ve uygun ve etik olan da budur.

Yaptığımız yüzlerce kapalı bypass ameliyatları sonrası diyebiliriz ki; kapalı bypass ameliyatına uygun olmayan hasta sayısı çok azdır ve hemen hemen bütün koroner damar rahatsızlığı olan hastalar kapalı yöntemle bypass yapılabilir. İstisnalar tabii ki vardır ve her hasta ayrıdır. Bu nedenle her hastanın fiziki ve laboratuvar değerlendirmesi yapıldıktan sonra kapalı bypass olup olmayacağına karar verilmelidir.

Kapalı Bypass ameliyatının uygun olmadığı hasta özellikleri şöyle sıralanabilir;

  • Çoklu damar rahatsızlıkları ile birlikte ileri seviye kalp kapakçığı rahatsızlıkları olan ve kalp kapakçıklarına müdahale gereken hastalar
  • Morbid obezitesi olan hastalar.
  • Sol Akciğer ve göğüsten cerrahi operasyon geçmişi olan hastalar
  • İkinci kez koroner bypass olacak hastalar
  • Kalp akciğer makinasına bağlanması gereken durumlarda aort ve bacak damarlarında ileri derece darlıkları ve pıhtı olan hastalar
  • Kalbin ana damarı olan LAD’de distale kadar uzanan darlıkları olan hastalar

Bu sayılan durumlar kesin kontrendikasyon olmamakla beraber cerrahın kararı ile açık veya kapalı bypass tercihini etkilemektedir.

Kapalı Bypass ameliyatının avantajları nelerdir?

Kapalı bypass ameliyatının açık bypass ameliyatına göre birçok avantajı vardır. Bu avantajlar şöyle sıralanabilir;

  • Ameliyatın küçük bir kesi üzerinden yapılması ile geleneksel yöntem olan açık kalp ameliyatı yöntemine göre daha az dokunun zarar görmesi ve daha az kanamanın olması sağlanır.
  • Kesilerinküçükolmasıhastaiçinestetikaçıdandahaiyiolacaktır.
  • Kesiler daha küçük olduğu için hastanın enfeksiyon kapma riski azalır.
  • İyileşme süreci hızlanır. Hastaneden taburcu olma süresi kısalır.
  • Sırt üstü yatma zorunluluğu olmadığı gibi kollarını kullanmama kısıtlaması da olmaz.
  • Kendi işlerini ve bakımını yardımsız yapabilir.
  • İyileşme sürecinin hızlı olması hastayı psikolojik olarak koruyacaktır.
  • Kendi aracını daha erken kullanmaya başlar
  • Sosyal ve cinsel hayata dönüş hızlanır.
  • İş hayatına dönüş daha hızlı
  • Öksürmede ve hapşırmada da herhangi bir sorun olmayacaktır.

Minimal invaziv yöntemle yapılan kapalı bypass ameliyatının birçok avantajı vardır. Kapalı bypass ameliyatının avantajlı olmasının sebeplerinden biri işlemin hastanın kaburgasının kesilmeden yapılmasıdır. Göğüs kemiği kesilmeyen hasta, normal yaşam koşullarına daha kolay ulaşır ve psikolojik olarak kendini daha rahat hisseder. Kapalı bypass ameliyatına uygun olup olmadığınızı bu alanda tercübeli ve çok sayıda kapalı bypass tecrübesi olan Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanına danışarak öğrenebilirsiniz.