Kapalı Koroner Bypass (Minimal İnvaziv Koroner Bypass)
Koroner arter hastalığı olan bireylerde kullanılan cerrahi yöntemlerden biridir. Açık bypass ameliyatının aksine göğüs kemiği kesilmez, sol meme altından ya da üzerinden 6-8 cm’lik küçük kesi ile girilir. Kaburgalar aralanarak koroner bypass işlemi bu küçük keşiden yapılır. Göğüs kemiği kesilmeden yapılan bypass işlemine Kapalı Koroner Bypass (Minimal invaziv koroner bypass) adı verilmektedir.
Kapalı Koroner Bypass ’ta Yapılan işlemler ile Açık Bypass ‘ta yapılan İşlemler Arasında Fark Var mıdır?
Açık yöntem olsun kapalı yöntem olsun koroner bypass işlemi her iki yöntemde de aynıdır. Yapılan işlem tıkalı damarların önüne yeni damarlar eklenerek o bölgenin kan akımını arttırmaktır ve dokuların beslenmesini sağlamaktır. Açık yöntemde yapılan her işlem ve bypass, kapalı yöntemde de eksizsiz şekilde yapılabilir ve bu nedenle tedavi açısından aralarında fark yoktur. Kapalı yöntemle yapılan bypass hiçbir zaman eksik işlem değildir ve hatta iyileşme açısından açık yönteme göre daha avantajlıdır.
Açık yöntemde kemik kesilmesi ameliyat esnasında ve sonrasında hasta için bazı sorunlar ortaya çıkarabilir. Ameliyat esnasında ve ameliyatın erken döneminde kanama problemleri, ameliyatın geç dönemlerinde ise kemik kaynama ve enfeksiyon problemleri yanında hasta aktivitelerinin kısıtlanmasına sebep olur. Sosyal hayata ve iş hayatında daha geç dönüşe sebep olur ve hastanın psikolojik olarak hastalık halinden kurtulmasını geciktirir. Ancak kapalı koroner bypass bu etkilerin hiçbirini barındırmaması yanında hastanın psikolojik olarak da daha erken toparlamasına yardımcı olur.
Kapalı Bypass Kaç Damara Kadar yapılabilir? Damar Sınırlaması Var mıdır?
Kapalı bypass işleminde açık yöntemde olduğu gibi tüm damarlara bypass yapılabilir. Daha önceki yıllarda yöntem yeni kullanılırken bazı kısıtlamalar vardı. Sadece öndeki damarlara yapılabiliyordu, 2 damardan fazla bypass yapılamıyordu. Ancak günümüzde böyle bir sınırlama artık yoktur. Kaç damar bypass ihtiyacı varsa kapalı yöntemle yapılabilmektedir. Kalbin önünde ya da arkasında olan damarların tümüne baypas yapılabilmektedir. Kısaca kapalı bypass işlemi kalbin tüm damarlarına ulaşmaya elverişlidir ve açık bypass’ ta hangi damara bypass yapılabiliyorsa kapalı baypas ’ta da aynı damarlara bypass yapılabilir.